Martin Seligman in cartea sa “Learned Optimism” explica diferenta dintre optimisti si pesimisti ca fiind diferenta dintre modul in care cele doua categorii isi explica esecurile si succesele.
Stilul de explicare are trei dimensiuni:
- Permanent vs. Temporar: Pesimistii presupun ca daca esueaza in ceva, vor continua sa esueze. Optimistii vad esecul ca fiind temporar. In domeniul reusitelor, pesimistii vor considera reusitele ca fiind temporare, accidentale in timp ce optimistii le vor considera de durata.
- Global vs. Specific: Pesimistii vad efectul esecului ca fiind global. Optimistii vad esecul mult mai specific. In domeniul reusitelor, pesimistii vor vedea cauze specifice pentru succese in timp ce optimistii vor vedea cauze globale.
- Intern vs. Extern: Pesimistii vor cauta vina esecului in propria persoana. Optimistii vor cauta vina pentru esec in exteriorul lor (circumstante). In domeniul reusitelor, pesimistii vor considera ca au reusit datorita circumstantelor in timp ce optimistii vor considera ca e meritul lor.
Explicarea este automata. Primul pas necesar pentru a deveni mai optimisti este sa realizam ca exista un stil de explicare intern si apoi sa vedem unde ne incadram.
De multe ori, un stil de explicare pesimist nu este real.
Stilul de explicare este de asemanea in mare parte subconstient si se manifesta sub forma de trairi, sub forma de sentimente.
Aparent un eveniment produce o anumita reactie emotionala dar in realitate reactia emotionala este creata de modul in care interpretam evenimentul. Ordinea este: eveniment -> credinta -> reactie emotionala.
Pasul ce scapa si asupra caruia trebuie focalizata atentia este credinta, modul in care evenimentul este interpretat in cap.
Analizeaza credintele care apar datorita evenimentelor negative apoi pune-ti intrebari legate de:
- Dovezi. Ce dovezi exista care sa sustina credinta ta in legatura cu evenimentul respectiv?
- Alternative. Ce explicatii alternative pot exista pentru evenimenul respectiv?
- Implicatii. Care sunt implicatiile respectivei credinte?
- Utilitatea. Cat de util este sa crezi lucrul respectiv?
Pentru mai multe despre ce este optimismul: What is optimism?
Pentru mai multe despre tehnica de invatare a optimismului: ABCDE model (Learning to be Optimistic)
One reply on “Stilul de explicare”
[…] sa fac o mica analiza a unui eveniment recent pentru a exemplifica doua stiluri de explicare […]