Categories

Mentalitatea

Indiferent daca crezi sau daca nu crezi ca poti face ceva, ai dreptate.
Henry Ford

Profesoara Carol Dweck a studiat modul in care credinta pe care o avem fiecare dintre noi despre capabilitati schimba modul in care percepem realitatea.

In cercetarile ei a observat existenta a doua tipuri de mentalitati:

  • Mentalitatea fixa: abilitatile innascute si nu pot fi schimbate
  • Mentalitatea evolutiva: abilitatile pot fi imbunatatite, pot fi cultivate.

Persoanele cu mentalitate fixa vor alege sa faca lucruri care vor demonstra abilitatile, persoanele cu mentalitate evolutiva vor alege sa faca lucruri care vor demonstra imbunatatirea.

Problema apare cand apare un esec. Esecurile sunt inevitabile in orice domeniu. Cele doua tipuri de mentalitati reactioneaza complet diferit la esecuri.

  • Cei cu mentalitate fixista vor considera esecul ca o deconspirare a unei naturi imperfecte, vor deveni deprimati si apatici, vor gandi lucruri ca “sunt prost/incapabil/inutil”. Efectul esecului este de lunga durata.
  • Cei cu mentalitate evolutiva vor considera esecul ca un feedback al eficientei procesului de invatare. Unii dintre ei vor deveni energizati de esec si vor incerca o noua abordare. Altii vor deveni motivati sa depuna si mai mult efort. Esecul nu spune nimic despre natura lor ci tine doar ne nivelul actual de pregatire, este limitat in timp.

Pentru mai multe informatii despre cele doua tipuri de mentalitati: Two mindsets